måndag 15 april 2013

Samband eller slump?

Jag har nog inte berättat detta tidigare, men de senaste månaderna har jag ätit enligt LCHF-modellen. Jag hade problem med enorma blodsockersvängningar och övervikt (det senare har jag skrivit om här), och jag ville se om LCHF kunde hjälpa mig med detta. 

Tyvärr så hade jag precis börjat med denna matmodell när jag åkte in på sjukhus i två veckor, med ett hastigt matbyte till nästan enbart kolhydrater, p.g.a. den dåliga maten på sjukhuset. Detta gjorde väl kanske att kroppen blev väldigt förvirrad och stressad. Men iaf, när jag kom hem tog jag upp fettfokuset igen. Sen dess har jag mått väldigt bra. Jag har inte haft några blodsockersvängningar alls, vilket hjälpt mitt humör jättemycket. 

Däremot har jag inte märkt någon skillnad i vikt, vilket jag är lite besviken över, men jag hoppas fortfarande att vågen ska visa lägre siffror om jag fortsätter äta bra och samtidigt tränar.

I alla fall, det här är bakgrunden. Det jag ville skriva om var att jag i helgen, p.g.a. att jag var på resande fot, åt en massa kolhydrater igen. Jag åt fortfarande hyfsat bra mat men det gick liksom inte att hålla LCHF-kosten utan eget kök. 

Nånting intressant hände både i söndags och idag: jag fick ångest. Jag har inte haft ångest över huvud taget sen jag började äta Buspiron, men nu slog den till. Och det enda jag kan tänka är, att det har med kolhydratintaget att göra. Jag vet att jag egentligen inte kan dra några orsak-verkansamband men jag finner det ändå intressant att ångesten sammanföll med att jag åt "onyttigt" några dagar. 

Över lag har jag mått jättebra de senaste veckorna, men jag bytte ju nyss till Abilify så där kan jag inte säga att det finns nåt samband mellan kosten och humöret. 

Är det nån av er som tycker sig märka att kost påverkar det psykiska (eller fysiska) måendet? Det vore så intressant att höra!

2 kommentarer:

 1. Jag mår dåligt av vetemjöl och mjölk pga min IBS mage. Tål inte heller för mycket råa grönsaker heller.

  Det som jag har upptäckt är väldigt viktigt för mig är att jag äter regelbundet.
  Under perioder av depression och hypomani äter jag sämre vilket leder till att jag mår sämre.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att äta regelbundet och bra påverkar verkligen måendet! Ibland är det dock väldigt svårt för mig att äta, även om jag är hungrig. Ofta handlar det om att det är jobbigt att fixa till maten, men ibland får jag ångest av att äta.

   Radera