torsdag 16 maj 2013

Bok: Mentaliseringsboken

Tidigare idag skrev jag att jag inte orkade skriva nånting. Naturligtvis så är resultatet nu ikväll att jag är inne på mitt tredje inlägg på en dag, vilket jag nog aldrig åstadkommit tidigare. Hade jag fått ihop tre inlägg om jag inte skrivit detta om oförmågan att formulera mig? Svårt att veta faktiskt.

Det är just sånt här jag tycker är så jobbigt: att jag inte kan veta hur det är eller knappt ens hur jag är. Det som är sant i ena ögonblicket, är i nästa falskt. Det gör det oerhört frustrerande för mig själv och säkerligen för andra. Jag vet att det har blivit bättre; det tycker både jag och de som står mig nära. Ändå är det inte bra nog. Jag blir galen på att inte kunna planera, inte kunna förklara, inte ens förstå mig själv.

Just nu håller jag på att läsa den populärvetenskapliga, lilla Mentaliseringsboken av Per Wallroth. Den får mig att se på mig själv ur ett jobbigt ljus men samtidigt också att jag kan förstå varför jag är som jag är lite bättre. Dels har jag blivit på det klara med att jag har en otrygg anknytning, antagligen av undvikande karaktär. Det som gjort att jag fått en otrygg anknytning har också fört med sig att jag har sämre mentaliseringsförmåga än "friska" människor.


Vad är då mentalisering? Det har beskrivits med det engelska uttrycket holding mind in mind. Det handlar helt enkelt (eller inte så enkelt kanske) om att tänka om känslor, och känna om tankar. Alternativt uttryckt kan en säga att det är ett begrepp för den mentala process som gör att jag synliggör mina medvetna och omedvetna processer i hjärnan, både vad gäller mig själv och andra. När jag förstår att det jag tänker, känner och tror är enbart en variant av verkligheten, och att det finns oändligt många sätt att uppleva verkligheten på som alla är lika valida, då kan en säga att jag mentaliserar. Och det är när jag förstår att andra kan känna och tänka på ett helt annat sätt än jag, som det blir lättare för mig både att ändra hur jag själv tänker och agerar, samt att acceptera andras tankar och handlingar.

Min psykolog sa för länge sedan att jag behöver utveckla min mentaliseringsförmåga. Jag har inte tänkt på det så himla mycket sen dess, men nu när jag läser denna bok så förstår jag vad hen menar. Det känns jobbigt att se något som jag bara delvis bemästrar, men jag tror ändå att jag är på god väg. Jag kommer definitivt ta upp detta med hen när vi träffas imorgon. Det ska bli intressant att diskutera detta, och se om hen tycker att min mentaliseringsförmåga förbättrats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar