onsdag 15 maj 2013

Manifest för Ombud

Vi arbetar på uppdrag av patienten/brukaren, hädanefter kallad uppdragsgivaren. Det är uppdragsgivarens önskningar och behov som styr verksamheten. 

Vi har tystnadsplikt. 

Vi arbetar gratis för uppdragsgivaren. 

Vi är inriktade på uppdragsgivare med psykiska funktionshinder. 

Vi har god kunskap om välfärdssystemen och de lagar och regler som styr dem, vilket är grunden för vår verksamhet och den hjälp vi kan tillhandahålla.

Våra arbetsuppgifter är av bred karaktär. Vi kan både ge råd och information, vara stödjande i kontakter med myndigheter samt i allmänhet tillvarata uppdragsgivarens intressen. 

Exempel på vad vi kan hjälpa till med:
    * Ta kontakt med myndigheter;
    * Hjälpa till att fylla i blanketter;
    * Se till att uppdragsgivaren får allt stöd som hen har rätt till;
    * Uppmärksamma myndigheter om deras skyldigheter gentemot uppdragsgivaren.
 
Skillnaden mellan ett ombud och det personliga ombudet (en tjänst som många kommuner tillhandahåller) är att vi kan representera uppdragsgivaren om hen själv inte orkar sköta myndighetskontakter.

Vi bedriver uppsökande verksamhet för att informera om våra tjänster, på t.ex. aktivitetshus, öppenvårdsmottagningar och slutenvårdsavdelningar.

När en uppdragsgivare önskar avsluta kontakten så erhåller hen all dokumentation som tillkommit under samarbetstiden. 

2 kommentarer:

 1. Jag tycker det låter som en väldigt bra ide. Myndigheter och alla deras blanketter kan bli överväldigande när man inte mår bra. Försäkringskassan är en riktig snårskog med alla intyg de ska ha blanketter som ska fyllas i.

  När man t ex är djupt deprimerad och mest ligger i sängen och vill dö är det orealistiskt att man ska klara detta själv.

  Alla har inte anhöriga som kan hjälpa till av olika skäl. Hade jag inte haft det stöd jag har av närstående som jag har idag skulle jag helt klart vilja ha den här sortens ombud.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mkt för din kommentar! Det betyder jättemycket att du tog dig tid att svara.

   Radera