tisdag 21 maj 2013

Om skam och skuld

Minns ni att jag på förrförra terapisessionen ville prata om skam? (Jag skrev om det i detta inlägg.) Jag tog upp ämnet med min psykolog, och det blev ett givande samtal. Psykologen formulerade en fråga till mig - vad är skillnaden mellan skuld och skam? - som jag försökte svara på. Hen höll dock inte med om mina trevande definitioner utan sa att skuld är det friska, medan skam är det patologiska, vilket jag reagerade på. Mer än så ville hen dock inte förklara för mig så jag fick "ta med mig det hem" och fundera på. Dessutom gav hen mig ett lästips.

Sagt och gjort så slog jag upp definitionen av skuld respektive skam i en psykologiordbok.* Dessutom lånade jag boken som min psykolog rekommenderade: Rött och vitt - om skam och skamlöshet av Else-Britt Kjellqvist (tredje utgåvan, 2006). Nu har jag börjat läsa och det är som att det poppar upp utropstecken i mitt huvud av var och varannan sida. Det är en ganska omständlig bok som kräver koncentration men jag tror att jag förstår poängerna.

Om jag förstår det hela rätt är skuld och skam två sidor av samma mynt. Jag citerar nedan några centrala stycken som förklarar hur en kan förstå de två:
"Ett evigt kretslopp uppstår där rörelsen från att sätta sig själv främst till att underkasta sig förälderns behov ger upphov till skam medan rörelsen i den andra riktningen väcker skuld. Kort sagt. När jag är en förlängning av den andre skäms jag. När jag frigör mig och är mig själv känner jag skuld." (sid 32)

"I korthet är dilemmat följande. Antingen brukar man sin styrka och riskerar därigenom att kränka någon annans integritet eller störa någons välbefinnande. Eller också så accepterar man sin svaghet och visar upp sitt beroende. Skulden i det första fallet och skammen i det andra kan sedan skifta i ett komplicerat samspel." (sid 32)

"När vi anser oss skyldiga kan vi bekänna, försonas, söka botgöring eller försöka reparera skadan medan den skamfyllda handlingen på ett mer direkt vis innefattar hela vår person. Man kan inte gottgöra eller sona en handling som är en själv. Har jag gjort bort mig är det endast mig själv det drabbar och ingen annan. Det är därför självbestraffningen kan lindra skulden medan de skamliga erfarenheterna har en benägenhet att äta sig fast och oförändrade ältas i det oändliga." (sid 33-34)
Boken må vara otroligt psykoanalytisk, med en massa fokus på drömmar och fantasier, men jag verkar kunna lägga det, för mig, spektakulära åt sidan för att fokusera på det som säger mig något. 

Jag kan tänka mig att en del av er redan slutat läsa här, men för er som hängt kvar har jag en fråga: vad tycker du? Är detta bara psykoanalytiskt babbel som inte har något fäste i verkligheten? Eller? Känner du istället kanske igen något av dig i detta?


*Där stod ungefär att skuld är den internaliserade reaktionen på dåligt beteende, medan skam är extern reaktion som handlar mer om hur samhället anser att en ska uppföra sig. Inte världens bästa förklaring av mig, så ta det med en nypa salt. Kjellqvist skriver att en vanlig definition är denna: "skammen är ett fördömande utifrån och skulden inifrån." (sid 33)

2 kommentarer:

 1. Om du vill fördjupa dig ytterligare i ämnet så kan jag rekommendera "Från skam till självrespekt" av Marta Cullberg Weston.

  Hon skriver såhär:
  "Skam uppträder när man känner sig misslyckad eller vanärad som person. Man skäms över sig själv, över den man är. Det typiska är att man upplever hela sin person som defekt och dålig. Vid skuld är det i stället ofta en specifik handling som man ångrar, inte att man känner att hela ens person är värdelös. Ibland kan man till och med hitta ett sätt att sona sitt 'brott', eller få absolution som det heter inom kyrkan. Det är skillnad mellan att ha gjort ett misstag eller att känna att man är ett misstag. Skuld kan gottgöras medan skam är en brännmärkning som är svår att bleka bort."

  Om det där stämmer till fullo och för alla vet jag inte, men jag vet att det stämmer in på hur jag tolkar de olika begreppen och hur det känns för mig. Skammen motsvarar min låga självkänsla, att jag känner mig som en dålig människa, medan skuld är något jag känner om jag t.ex. råkar såra någon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det är skillnad mellan att ha gjort ett misstag eller att känna att man är ett misstag." Vilken otroligt bra beskrivning av skam och skuld! Tack för att du delade med dig.

   Radera