måndag 5 augusti 2013

Att vara nöjd

En gång var jag på en fest och satt och pratade med en person om livets mening. Jag sa då att mitt mål var att bli nöjd, varpå min samtalspartner brast ut i skratt och sa: "Nöjd?!? Vem i hela friden vill bli nöjd?!?". Hen såg uppenbarligen på begreppet nöjd ur en annan synvinkel än jag, för hen menade att vara nöjd skulle vara att begränsa sitt liv. 

Jag kommer att tänka på denna historia när jag läser Sofia Åkermans bok För att överleva. En bok om självskadebeteende (Natur & Kultur, e-bok, 2011). I ett stycke om att hitta något att leva för istället för självskadebeteendet skriver hon så här: 

"Idag är ordet 'tillfreds' ett av mina absoluta favoritord, för jag tycker egentligen att det säger mer än ordet 'frisk'. Att vara tillfreds med livet innebär inte att man jämt är lycklig eller att men lever ett perfekt liv, men att man trivs och känner sig nöjd så som det är."

Jag håller helt med Åkerman. För mig innebär "nöjd", som jag pratade med personen på festen om, inte att ge upp livet och sluta leta efter sådant som skänker tillfredsställelse, utan helt enkelt om att leva i balans: att både sträva efter nya upplevelser & saker och att samtidigt kunna vara glad och tacksam över det jag redan har. Jag tror aldrig att jag lyckades förklara det för killen på festen, men för mig har vad jag menade då kommit att bli en allt tydligare strävan i livet. 

Känner du dig tillfreds med livet?

2 kommentarer:

 1. Jag tycker också om ordet tillfreds. Det signalerar både en acceptans inför situationen som den är, men lämnar också utrymme för utveckling, förändring och förbättring.

  På de premisserna känner jag mig också tillfreds med livet. Det finns mycket i mitt liv jag trivs med och är nöjd med, men också en del som jag, på kortare eller längre sikt vill förändra. Men sammantaget, och utifrån vem jag är och var jag har varit, så är jag tillfreds. Det är en tillfredsställande känsla :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror att det är väldigt bra att utifrån begreppet tillfreds/nöjd då och då ställa sig frågan hur livet är. För det lär ju aldrig bli perfekt, trots att det verkar som att det är ett mål som vi itutas att vi borde ha. Att bli nöjd tror jag är mkt bättre mål, som dessutom går att nå.

   Fint att höra att du är tillfreds med livet!

   Radera