söndag 9 februari 2014

Bok: Feeling Good

Jag har börjat läsa en bok om kognitiv beteendeterapi, Feeling Good. The New Mood Therapy av Stanford-forskaren och psykiatern David D. Burns. Det är en bok som från början kom ut 1980 men som dess givits ut i otaliga omtryckningar och nya versioner. (Hittills har den sålt i mer än fyra miljoner exemplar!) Jag fick den av en vän som lovordade den. Jag var över huvud taget inte på jakt efter nån psykologibok men jag blev intresserad tack vare vännen, och nu läser jag den i sakta mak. 

Boken är skriven lite grann som en introduktion till KBT men framför allt som en självhjälpsbok för deprimerade personer. Den har använts i flera studier om så kallad biblioterapi, där deprimerade personer får en självhjälpsbok i handen med instruktioner om att läsa den inom en given period. Tydligen kan detta avhjälpa symtom på depression och effekten hålla i sig över tid. Detta kan låta för bra för att vara sant men det finns en del studier i ämnet, verkar det som.

Nu är ju inte jag deprimerad utan jag läser denna bok mer som en inbjudan till att börja tänka snällare om mig själv och mina personlighetsdrag. Jag tror att vi alla, och kanske särskilt psykfall, går omkring med mer eller mindre elaka versioner av automatiska tankar om oss själva. Tankar som "jag är misslyckad", "jag kommer aldrig bli frisk" eller "ingenting hjälper mig, jag borde bara dö". Enligt KBT-teorin så är det sådana tankar som skapar motsvarande känslor av negativitet. Företrädarna för teorin menar att om vi ändrar våra tankar så kommer vi ändra hur vi upplever livet och därmed förbättra hur vi mår. 

Jag tror inte alla att mina problem skulle lösa sig bara jag tänkte annorlunda kring dem, men jag tror att det kan hjälpa en del att vara medveten om att det går att se väldigt olika på samma företeelse. Med detta menar jag inte att vi alla bara ska gå omkring som lallande, ständigt positiva och förträngande våra negativa känslor, för sånt är jag allergisk mot. MEN, jag tror på att vara snäll mot sig själv. Det tror jag att denna bok kan hjälpa mig med.

Jag återkommer med en liten recension när jag läst klart boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar